1

Tema: Vaše mišljenje o portalu

Pri kraju smo puta, baram kada je riječ o izgledu i osnovnim funkcijama na portalu.

Dovršen je forum, mali oglasnik, fotogalerija, parlaonica, sustav za dodavanje vijesti, sustav za  nadzor plaćenih oglasa, reportaža i sponzoriranih vijesti. Imamo i nešto vanjskih sadržaja i informacija poput: horoskopa, vremenske prognoze, tečajne liste i TV programa. Treba napraviti još puno bannera, napraviti neke sitne popravke...

Dobili smo prvog kolumnista, očekujemo da se još netko javi i svojim promišljanjima ostavi traga...  Uskoro bismo mogli krenuti sa češćim punjenjem sadržaja, pa neveliko uredništvo smile zanima sve što imate reći o portalu Slatina.net:

- Što Vam se sviđa?
- Što biste izbacili?
- Što biste željeli vidjeti?
- Koje mogućnosti Vam nedostaju?
- O čemu biste voljeli čitati?

Sada je prava prilika da se i Vaš glas čuje...

2

Odg.: Vaše mišljenje o portalu

Ovom prilikom zelim pozdraviti pokretanje jedne ovakve web stranice, vjerujem da je to Slatini bilo itekako potrebno. Takodje sve pohvale urednistvu i svima koji sudjeluju u razvoju, a za razvoj ima jos dosta prostora, kako sadrzajno tako i dizajnerski.

Srdacan pozdrav
Zoran

3

Zorane u ime cijelog uredništva zahvaljujem na prvim kritikama. smile

Nažalost veliki broj naših sugrađana još uvijek koristi primitivni Internet Explorer 6 zbog koga smo u razvoju portala izgubili mnogo dana i noći. Iako su noviji preglednici poput IE7 i IE8, Firefoxa iz serije 3.x, Opere i Google Chromea daleko kvalitetniji i omogućuju veće dizajnersku slobodu, u startu smo bili prisiljeni odustati od mnogo čega, kako bismo omogućili pristup svima koji su davnih dana kupili računalo i nemaju pojma o tome da imaju zastarjele browser i kako ga nadograditi u samo nekoliko minuta. sad

Kada se situacija u gradu promjeni iz jadni IE6 ode u vječna lovišta, urgentno ćemo djelovati i izaći sa modernijim sučeljem. Do tada treba uživati u ovome što se nudi i svaki posjetitelj treba dati svoj doprinos kroz učešće na forumu, pisanjem i slanjem materijala, ukazivanjem na različita događanja, uživati u fotkama, koristiti blagodati besplatnog malog oglasnika, ćaskati na parlaonici sa sugrađanima, informirati se o različitim događanjima u gradu i okolici, zatražiti naš posjet, pristati na razgovor i tome slično.

Konkretne primjedbe i prijedlozi su uvijek dobrodošli...

4

Od mene imate samo pohvale. Kao sto sam znas, web nije nikad gotov i konstantno ga treba doradjivati i peglati. Tako da ne sumnjam da ce ova stranica izrasti u jedan respektabilni gradski portal koji to vec sada uvelike jest.

Nadam se da cu u budcnosti i sam doprinjeti sadzaju onoliko koliko mi to obveze dopuste.

5

Evo i mene, u potpunosti sam zaboravio da i Slatina ima svoj portal, sve okolne sam poharao, a ovaj ništa, vidim da vas nema puno ali evo sada jedan forumaš više, a možda i jedan previše.

6

Forumaša i rasprava nikad dosta! smile

Dobro ti nama došao i još bolje nam pisao, davao prijedloge, pokude i konstruktivne kritike, a u posebnim prigodama možeš se malčice opustiti i skupa s ostatkom članstva mlatiti praznu slamu i nizati mak na konac. wink

Za početak trebamo odgovore na pitanja:
- Jel' portal dobio prolaznu ocjenu?
- Što je dobro napravljeno i zaslužuje pohvalu?
- Što je posebno iritantno i nepotrebno?
- Čega na portalu ima previše?
- Čega ima premalo?
- Što bi trebalo dodati?

Zajedno nismo samo jači, već i pametniji, da ne kažem ljepši i bolji. smile

7

Malo je nezgodno pisati o osjetljivim temama ako sam ovdje prijavljen imenom i prezimenom, a i trenutno je malo članova. Ipak je ovo mali grad u kojem je bolje držati jezik za zubima, a ovaj forum bez obzira na posjećenost ima malo članova pa se nije lako izgubiti među njima. Ali ništa zato bar se mogu postići druge kvalitete.

8

Doba anonimnosti na internetu je davno prošlo vrijeme. Sa jedne strane imamo socijalne mreže ili fotogalerije, gdje se ljudi dragovoljno predstavljaju punim imenom i prezimenom, a sa druge brojne zakonske propise koji vrlo dobro funkcioniraju u praksi, barem kada je internet u pitanju.

Prema zakonima RH i mojim dosadašnjim iskustvima na sudu u ulozi stručnog svjedoka, bolje je u startu zabraniti nastup članova pod pseudonimom jer je to kratkoga vijeka. Naime, pseudonim štiti "zviždača"  samo dok se "ne izlaje" ili ne optuži neku "nedodirljivu" osobu, dok ne počne klevetati i neargumentirano optuživati ili pozivati na građanski neposluh, tada na scenu stupa pravosuđe i istražitelji koji dolaze u pretres kuća, poslovnih prostora, osobnih računala i poslužitelja. Drugim riječima provode radnje u skladu sa zakonom i slučaj završava na sudu, gdje to traje i traje, a administrator danima objašnjava sucima banalne stvari koje ovi teško vizualiziraju...

Administratori portala i foruma stoga moraju čuvati dnevnike spajanja, bez obzira na ta kako se učesnici prijavu (imenom ili pseudonimom), a iz tih podataka se u suradnji sa internetskim providerima za samo nekoliko sekundi dođe do stvarne osobe koja je nešto napisala ili objavila. Jedini način za tajnu objavu podatak je upad na tuđe računalo (provala u stan ili preko nezaštićene bežične mreže), u tom slučaju će nastradati pravi vlasnik, a ne stvarni počinitelj. Dobro mjesto za objavu "vrućih tema" može biti i kakav internetski caffe u kome se ne vodi evidencija o tome tko što radi i ne uzimaju osobne iskaznice, u tom slučaju će nahebati vlasnik kafića ili konobar. smile

P.S.
Ne znam jel' stupio na snagu zakon o zabrani prodaje prepaid brojeva i bonova, bez uzimanja osobnih podataka na prodajnom mjestu?! Ako to još nije zaživjelo (a trebalo je prije mnogo godina) tada se može kupiti prepaid mobilni internet i anonimno objavljivati po forumima, a zatim se stick baci u kantu za smeće i zametne trag. wink

9

Nisam baš mislio na takve ekstremne stvari ali činjenica je da u ovoj državi lako nahebeš ako pišeš o činjenicima ili istini tako da je neka anonimnost korak do izbjegavanja neugodnih situacija, a ovo je koliko vidim ipak kulturan forum.

10

Predložio bih da se na forumu doda dio sa kučnim ljubimcima. Svi znamo da su to naši najbolji prijatelji kojima posvećujemo puno pažnje i vremena pa zašto se ne bismo o njima malo hvalili, pričali, savjetovali... Akvaristika je moja ljubav i s njom se bavim već duže vrijeme. Smatram da u ovom gradu ima dosta zaljubljenika u akvaristiku, ali isto tako da ima puno nepoznanica, pa evo ovim putem nudim svoje savjete i teško stečena iskustva.

Da bi imao ono što nikad nisi imao,
moraš raditi ono što nikad nisi radio!